Manifesto
Türkiye’de gıda üretimi yıllık 115 milyon tonu geçmiş durumda.
Yıllık ise 16 milyon ton organik atık ortaya çıktığı ve bunun en az 50% sinin ev içi gıda atığı olduğu hesaplanıyor.
Dönüştür Gitsin
Gıda Atıklarını Dönüştür, Geleceği Değiştir
Dünyadaki toplam karbon salınımının yüzde 8'ini gıda atıklarının oluşturduğunu biliyor muydunuz? Bu miktar, fosil yakıtlardan kaynaklanan karbon salınımının üçte birine karşılık geliyor.
Avrupa Birliği Atık Merkezi Verilerine göre, her yıl dünyada 1.3 milyar ton gıda çöpe gidiyor, Bu da dünyada üretilen gıdaların üçte birine eşit!
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, tüm dünyada gıda atık ve kayıplarının yıllık maliyeti ise 940 milyar us$ a ulaştı! Bu maliyetin dışında, dünyada 795 milyon insanın açlıkla karşı karşıya olduğu biliniyor. Gıda kayıp ve atıklarının sadece dörtte birinin dünyadaki açları doyurmaya yeteceği hesaplanıyor.
Gıda atıklarının bu kadar büyük ölçeklerde gerçekleşmesinin pek çok sebebi var;
- Tarlada , toplama sırasında ve taşıma sırasında oluşan kayıplar
- Satış noktalarında görücüye çıkmadan evvel market, bakkal, ve pazarlada bozuk görüntülerinden veya şekillerinden ötürü ayrılan gıdalar
- Gereğinden fazla satın alma yapıldığı için tüketilmeden buzdolabında bekleyerek ( çoğunlukla da unutularak) çürüyen ya da son kullanım tarihi geçen gıdalar
- Satış noktalarındaki gıdaların son kullanma tarihleri geçtikten sonra satıştan kaldırılıp imhaya gidiyor olması
Türkiye’de gıda üretimi yıllık 115 milyon tonu geçmiş durumda. Yukarıda sıraladığımız sebepler ile ortaya çıkan kayıp ve atıklar ise toplamda 26 milyon ton/yıl !
Ülkemizde, özellikle büyük kayıpların yaşandığı toplu sahalarda yerel yönetimler, çevreci organizasyonlar, bakanlıklar önlemler almaya çabalıyor ve her geçen gün biraz daha ciddi tedbirler alınarak bu durum kontrol altına alınmaya çalışılıyor.
Aynı ölçüde sorun teşkil eden ancak kimsenin üzerinde durmadığı çok daha önemli bir nokta var,
Toplumu oluşturan bireylerin ev içinde yarattığı gıda atıkları ! ve bunları ayrıştırmadan cöpe atmaları ile başlayan doğaya zararlı döngü!
Ülkemizde, yıllık 16 milyon ton organik atık üretildiği ve, bunun en az 50% sinin ev içi gıda atığı olduğu hesaplanıyor.
Ülkemizde henüz gıda atık yönetimi ile ilgili yönetmelikler ve uygulamalar yaygınlaşmış değil, bu nedenle gıda atıkları, evsel atıklar- kimyasal ve diğer atıklarla bir arada cöpe atılıyor, bu çöpler her ne kadar bazı ayrıştırma işlemlerden geçse de eninde sonunda çöp sahalarında yolculukları son buluyor. Gıda atıkları bundan sonrakı süreçte sıcaklığın etkisi ile çürüyerek atmosfer için çok zararlı olan Metan Gazı açığa çıkarıyor, bu da dünya ısısını artırırken yaşamın devamlılığını tehdit etmeye başlıyor.
BU GİDİŞE DUR DİYELİM!
Gıda atıklarının çöp olmasına ve doğaya zarar vermesine karşıyız. Bu bilinçle, toplumdaki bireylerin farkındalıklarını arttırarak evlerde açığa çıkan gıda atıklarının dönüştürülmesini hedefliyoruz.
Böylece kendileri dönüşürken doğayı da dönüştüren bireylerin, kolektif ve bütüncül enerjileri ile toplumu da, doğanın geri kazanımına, sürdürülebilir kalkınmaya ve büyümeye hizmet edecek yönde geliştirip dönüştürmesini hedefliyoruz.
Dönüştürgitsin olarak inanıyoruz ki , insan neslinin devamı ancak temiz bir çevre ile mümkün. O halde el ele verip gıda atıklarımızı dönüştürelim!