Kadınlara Katkı Sağlayacak Projelere İmza Atmaya Devam Ediyoruz!

DÖNÜŞTÜR GİTSİN ,Kadınlara Katkı Sağlayacak Projelere İmza Atmaya Devam Ediyor!

Toprağın  yanlış yöntemlerle  verimsizleştirildiği, hoyratça yok edildiği  bir dünyada iken  eski bir yerli sözü olan  “  toprak insana değil, insan toprağa aittir! “  gerçeğini hatırlamaya ve hatırlatmaya ihtiyacımız var. Çünkü insan-doğa ilişkisinin en temel ilkesi toprağa saygı ile başlar.

Toprağın, kimyasallar kullanımı olmadan verim alınamadığı mevcut durumdan çıkabilmesi için doğru  ve doğal yollarla beslenmesi gerekir.

Bu noktada,  ev içinde açığa çıkan gıda atıklarının kompostlaştırılması ile toprak için ihtiyaç duyulan besinler çok daha doğal yollardan sağlanmış olacaktır. Ev içi gıda atıklarını yöneten esas kişi,  tahmin edeceğiniz gibi Kadındır. Kadın, ev içindeki  gıda atıklarının sorumluluğunu üstlenir  ve  de yöneticisi olursa  atığa sahip çıkacaktır.

Buradan yola çıkarak, “Dönüştür Gitsin” olarak, şehir yaşantısındaki bireylerin ve özellikle kadınların gıda atıklarını azaltmalarına yönelik çalışmalarımızı genişleterek kırsal kesimlerde toprak ile  uğraşan kadınlara da ulaşmak için kolları sıvadık.

Şu an üzerinde yoğunlaştığımız  “Dönüştür Gitsin Eğitim ve Uygulama Merkezi”  projemizde ,  doğal permakültür  yöntemlerini  kırsal bölgelerdeki kadınlara ulaştırmak için bir uygulama modeli yaratmayı hedefliyoruz.

Anadolu’nun tam ortasında, sert ve kurak iklim şartları ile mücadele eden  köylerden biri  olan ve  topraktaki organik madde oranı 1% in altından olan Kayseri’nin Pınarbaşı İlçesi, Sacayağı Köyü’nde 

( https://goo.gl/maps/psATSTGbXn79EKEV6)  mevcut şartlarla uyumlu  üretim modellerinin gösterileceği  “Eğitim ve Uygulama Merkezi “ miz çalışmalarına son hız devam ediyor.  ( bokashi kompost , solucan kompost uygulamaları, eş yükselti eğrileri, doğal hayvan gübresi  kullanımı, wicking bed  üzeri tarım uygulamaları, bahçe serası  uygulaması vs)

Ana hedefimiz, toprağın organik madde oranını artırmak ve su tutma kapasitesini geliştirerek verimli hale getirmek..

 

Kış şartlarının zorlayıcı olduğu Sacayağı Köyünden bir  görüntü

Sahadaki  toprak analizlerinin yanı sıra arazi içi perma kültür uygulamalarının yapılacağı

 bölgenin ölçülendirmelerini tamamladık. Eş yükselti eğrilerini oluşturduk ve bokashi  kompost ve hayvan gübresi le  etkileşime geçmesi için temelleri attık .

Köyde yerleşik yaşayan hanelerdeki kadınlar,  bu proje sayesinde kazanacakları yetkinliklerle kendi bahçelerinde üretim yapmaya başladıklarında erkeklere de öncüllük etmiş olacaklar.

Projemizin başlangıcından bu yana yanımızda olan proje destekçilerimizden ve aynı zamanda danışmanımız Prof Dr. Volkan Dündar Hocama ve  saha planlamada desteğini esirgemeyen Mimar Sayın Vedat Şahin’e  buradan teşekkürü borç bilirim.

Çok heyecanlı olduğumuz bir konuyu da burada siz değerli takipçilerimizle paylaşmak istiyoruz, Dönüştür Gitsin Eğitim ve Uygulama Merkezi Projemiz ile dünyaca ünlü bir kozmetik firmasının her yıl düzenlediği “Toprağın Kadınları” yarışmasında yarışmak üzere başvurumuzu yaptık

Dünyada 2001 yılından beri yürütülmekte olan, Türkiye’de ise 6. Kez gerçekleştirilecek olan ‘Toprağın Kadınları’ yarışması; çevre yararına bir bitki türü veya tabiat alanlarının koruma altına alınmasını sağlamayı, çevre yararına alınan bir aksiyon ile toplumun refahına sürdürülebilir katkıda bulunmayı ve bu kapsamda “Kadın özgürlüğü ve cinsiyet eşitliğine destek” olmayı, ve yine çevre ile ilgili bir konuda çocukların ve gençlerin bilinçlenmesini sağlamayı hedeflemektedir. Bu hedefler doğrultusunda da, dünyanın dört bir yanından çevreci kadınların hayata geçirdiği projeleri ödüllendirmektedir.

Kasım ayı içinde başvuruların değerlendirileceği bu  yarışmanın sonuçlarını dört gözle bekliyor olacağız.

Sevgiler

Dönüştür Gitsin

 

 

 

Paylaş

Comments are closed.

Bülten Aboneliği

Bizden haberdar olmak için lütfen kayıt olun

    dev
    error: Content is protected !!