Gıda atıklarının Bütçemize Ne kadar Zarar Verdiğini Hiç Düşündünüz mü?

 

Ev içinde açığa çıkan gıda atıkları bazen kaçınılmaz olabilirken çoğunlukla farkında olmadığımız şekilde atık haline gelmekte ve direkt diğer evsel atıklarla birlikte çöpe atılmaktadır.

Gıda atıklarının oluşmasında pek çok faktör rol alırken bugün size satın aldığınız meyvelerden örnekler vererek, bu meyvelerin büyük kısmının potansiyel olarak çöpe gittiğini ve bunun da bütçemize ne kadar zarar verdiğini çarpıcı rakamlarla göstermek istedim.

Bugün KABAK ile olan maceramı paylaşacağım.

Kabak önemli bir protein deposu olması  ile sağlık açısından çok faydalı bir meyve olmakla beraber  vücudun pek çok fonksiyonunu da güçlendiren  olumlu bir etkiye sahiptir.

  1. Sindirim sorunlarını azaltır
  2. Kolesterol seviyelerini düşürür.
  3. Böbrek fonksiyonunu düzenler.
  4. İltihap önleyici
  5. Protein zengini
  6. Ateşi önler.
  7. Hafızayı güçlendirir

Satın aldığımız kabakların kabuklarını soyarak çöpe attığımızda aslında kabak için harcadığımız paranın ne kadarını da çöpe attığımızı biliyor musunuz?

Ben de merak ettim ve satın almadan atık olma noktasına kadar ki süreci inceledim. Gelin hep beraber adım adım gidelim,

Satın Alma Aşaması: 15 Ocak 2021 tarihinde satın aldığım kabakların kilogramına 16.95tl ödedim.

Mutfakta Yemek Yapma Aşaması: Pirinçli kabak yemeği yapmak için kabakların kabuklarını soydum, tepelerini ve saplarını kesip ayırdım.

Ne kadar gıda atığı yarattım? Soyduğum kabuklar ile kabakların tepelerini, saplarını tarttığımda Kg başına 168gr atık açığa çıkardığımı gördüm.

Açığa Çıkan Atığın Maddi Değeri Nedir?  1kg kabak için 16.95tl ödemiştim. Bu durumda,

16.95tl x 168gr atık = 2.85tl!

Sonuç olarak,

1 kg kabaktan açığa çıkan “168gr gıda atığı” için 2.85tl ödemiş ve bunu da direkt olarak çöpe atmış oluyorum!

4 kişilik bir ailenin haftada bir kez kabaktan yapılan bir yemek pişirdiğini düşünelim,  ortalama 2kg. kabak tüketmeleri durumunda ayda toplam 22.80tl yi çöpe atmış olacaklar !!

Oysa Kabakların kabuklarını da geri kazanabilirsiniz, Nasıl mı?

  • Her şeyden önce kabakların kabuklarını soymadan yıkayıp kup şeklinde keserek çok az zeytinyağı ve istediğiniz kadar kekik ile marine edip fırında pişirebilirsiniz. Ben denedim ve kabuklu olarak çok daha çıtır ve lezzetli olduğunu söyleyebilirim. Tecrübe yanılmaz!

 

  • Kabakların kabuklarından çok güzel kabak kavurması yapabilirsiniz, yaz aylarında yoğurt ile çok lezzetli bir oğle yemeği olacağını garanti ederim J
  • http://www.sibelpinto.fr/ sayfasından @chef_sibelpinto instagram adresinden sevgili Şef Sibel Pinto’nun gıda atıkları ile yaptığı inanılmaz tarifleri takip edebilir mutfağınızda açığa çıkan gıda atıklarını azaltabilirsiniz.
  • Kabuklarla uğraşacak zamanım yok diyorsanız çöpe gitmesine engel olabilir, evde bokashi kompost yaparak gıda atıklarını toprak için faydalı besin kaynağına dönüştürebilirsiniz. Kompsot yapmayı bilmiyorum diyorsanız @donusturgitsin instagram sayfamızdan veya https://www.youtube.com/watch?v=GSyF_RZWyqM  sayfamızdan bokashi kompostunu nasıl yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO- http://www.fao.org/turkey/tr/) yayınladığı verilere göre, Dünyadaki gıda israfı 1,3 milyar tonu bulmuş durumda. Gıda güvenliği, çevre koruma ve sürdürülebilirlik kavramlarının çok daha önemli hale geldiği günümüzde, gıda atıklarının azaltılması ve mümkün olan her sahada geri dönüştürülebilmesi çok önemli hale gelmiştir. Bu sahadaki her çalışma ve atılan her adım hem birey olarak bütçemize katkı sağlarken hem de dünyadaki atıkların yarattığı sera gazı etkisini azaltmak için de atılmış önemli bir adımdır.

Bu anlamda, Denizde bir damla olabilmek dahi bireysel olarak hayatlarımızda bir şeyler değiştirecektir.

O zaman “sadece benim yapmamla olmaz”  demeyin, “her şey benimle başlar “ diyerek bize destek verin,

Gıda Atıklarımızı Dönüştürülelim, Geleceği Değiştirelim!

Sevgiler,

Dönüştür Gitsin

 

Paylaş

Comments are closed.

Bülten Aboneliği

Bizden haberdar olmak için lütfen kayıt olun

    dev
    error: Content is protected !!