Dönüştür Gitsin Ailesi
Dönüştür Gitsin olarak bizler, Avrupa Birliği Kalkınma Hedeflerinin tam da merkezinde olan bir platformuz, ve toplum bilincini artırarak evlerde açığa çıkan gıda atıklarının dönüştürülmesini hedeflemekteyiz.
Hepimiz gıda atıklarına DUR demek istiyoruz. Ancak nasıl yapacağımızı Bilmiyoruz..
Birleşmiş Milletler (United Nations) 2015 yılında büyük bir adım atarak, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini açıkladı. Bu hedefler gelişmiş ve gelişmekte olan bütün ülkeler için acil bir çağrı olarak global işbirlikleri gerektiriyor.
7 ana konu başlığı altında (enerji, iklim, kentleşme, okyanuslar, ulaşım, bilim ve teknoloji) toplamda ise 17 maddeden oluşan hedefleri dikkatli incelediğimizde 3 maddenin gıda atıkları ile ilgili olduğunuı görüyoruz,
- Madde 2 Sıfır Açlık
- Madde 7 Erişilebilir ve Temiz Enerji
- Madde 13 İklim Eylemi
Madde 2, Çevrenin bozulması, kuraklık ve biyo-çeşitliliğin kaybının doğrudan sonucu olarak, 795 milyon insanın sürekli biçimde yetersiz beslendiği tahmin ediliyor. Beş yaşın altında 90 milyonu aşkın çocuk ise gerekli vücut ağırlığının tehlikeli düzeyde altındadır. Gıda tüketimindeki bilinçsiz yaklaşımların yarattığı israfa son vermemiz , ve gıda atıklarını azaltmamız elzem hale geldi.
Madde 7, Elektriğe erişimi kolaylaştırmayı hedeflerken enerji elde ettiğimiz kaynakların sera gazı emisyonlarını da düşürmeyi hedefliyor. Bu nedenle temiz enerji olarak adlandırlıan rüzgar, güneş, termal, bigoz gibi alternatif kaynakların kullanılması için çalışılıyor..
Bildiğiniz gibi biogaz tamamen organic atıklardan elde edilen temiz bir enerjidir ve ülkemizde açığa çıkan gıda atıklarının ayrıştırılıp bu kanalda kullanılması durumunda çok uygun fiyatlı ve temiz enerji elde etmek mümkün,
Madde 13, Sera gazı emisyonları şu anda, 1990 yılındaki düzeye göre %50 artmış durumda. Sera etkisine sebep olan gazların bir kısmı doğal yollarla oluşurken bir kısmı da insanlar tarafından üretilir. Metan Gazı insanların sebep olduğu gıda atıklarının çöp sahalarına gitmesi ile açığa çıkan zehirli bir sera gazıdır.
Gıda atıkları dünyadaki toplam karbon salınımının yüzde 8'ini oluşturuyor.
Gıda atıklarını dönüştürmeye başlayarak zehirli gazların oluşumunu azaltmak için katkıda bulunabiliriz.
Dönüştür Gitsin olarak bizler, yukarıda bahsettiğimiz kalkınma hedeflerinin tam da merkezinde olan bir platformuz, ve toplum bilincini artırarak evlerde açığa çıkan gıda atıklarının dönüştürülmesini hedeflemekteyiz.
Çünkü, ülkemizde kimsenin üzerinde durmadığı ancak çok hızlı sonuc alabileceğimiz önemli bir nokta var ki o da toplumu oluşturan bireylerin ev içinde yarattığı gıda atıklarının yönetilmesi (ayrıştırılması ve dönüştürülmesi)
Dönem dönem yaptığımız anket çalışmalarında gördük ki, aslında hepimiz gıda atıklarını ayrıştırmak ve dönüştürmek istiyoruz. Ancak nasıl yapacağımız konusunda neredeyse hiç fikrimiz yok.
Hayal kırıklığı yaratan bu anket sonuçları bizim için bir ışık yaktı ve gıda atıklarını nasıl ayrıştırıp dönüştürerek faydalı hale getirebileceğimizi dilimiz döndüğünce anlatmaya başladık. Zaman içinde bu çalışmalar evrilerek aşağıda aktaracağım profesyonel bilinçlendirme eğitimlerine dönüştüler.
Dönüştür Gitsin Neler Yapıyor?
Mevcutta, Dönüştür Gitsin olarak iki ana sahada eğitimler veriyor, uygulamalar yapıyoruz.
- Teknik Eğitim Modülleri
- “Dönüşerek Dönüştür” Bireylerin Uyanışı Serisi
Eğitimlerimizin detaylarına “ Hizmetlerimiz ve Ürünlerimiz” sekmesinden ulaşabilirsiniz.