Arta Kalan Yemeklerinizi Kompost Yapmaya Hazır mısınız?

Arta Kalan Yemeklerinizi Kompost Yapmaya Hazır mısınız?

Ev içinde açığa çıkan bütün gıda atıklarınızı ( soyduğunuz patatesin, soğanın kabuğundan tutun da yemek masasında tabağınıza aldığınız ancak bitiremediğimiz için kalan  artıklar olsun ) kolayca kompost yapabilirsiniz.

Nasıl mı?

Mucizevi yöntem olan Bokashi Kompostu ile !

Mucizevi diyorum çünkü zahmetsiz, temiz ve yapım aşamalarında çok zaman almayan bir kompost yöntemidir. Üstelik ev içinde  basit bir kaç malzeme ile (kapaklı bir kova, bir süzgeç, ufak bir musluk ve  yararlı mikroorganizma) günlük olarak  açığa çıkan her türlü atığı kompost kovanıza koyabileceğiniz bir kompost türüdür..

Bu yönteme @kokopellisehirde ‘nin kurucu ortağı Elif’in “evlilik kurtaran kompost türü” olarak tanımladığını duymuşsunuzdur. Çünkü solucan gübresi gibi evde yapılabilen diğer kompost yöntemlerinde bazı gıda atıklarını (özellikle turunçgiller gibi)  solucanlara vermeniz mümkün değil. Hal böyle olunca aile bireyleri açığa çıkarttıkları gıda atıklarını olduğu gibi komposta ekleyemediği için  ve siz de eklenmesi gerekenler listesi ile karşılarına çıktığınızda  ilişkilerde sorunlar baş gösterebilir.

Oysa, Bokashi Kompostu gıda atıklarında bir ayrım olmaksızın  her şeyi kabul eder ve turşular. Bokashi adı üstünde bir turşulama yöntemidir. Bu yöntemi geliştiren Japonlara buradan selam ediyoruz.

 

Bokashi kompostu yapımında püf noktası kompost için kullanacağınız kovanın hava ile temas etmemesi yani kapağının hava almayacak şekilde kapalı olmasıdır. Oksijen ile temasta olmayan gıda atıkları küflenmez, sineklenme ve koku yapmaz.

Peki, gıda atıklarının parçalanması işlemi nasıl gerçekleşecek derseniz,  cevabımız LAKTİK ASİT Mucizesi olacak .

Laktik asit içeren laktobasil serum sayesinde oksijensiz kovanın içinde bokashi  kompostunuzdaki  gıda atıkları parçalanmaya başlar. Bakteri zenginliğini arttırarak temel çürüme işlemini yapan ve süreci hızlandıran Laktik Asitlerdir. Bütün bu aksiyonları tamamen oksijensiz ortamda gerçekleştirerek fermantasyon işleminin sağlıklı bir şekilde tamamlanmasını sağlar.

Laktik asitlerin biz insanların  vücudunda  var olduğunu biliyor muydunuz?

Kas hücreleri kandan yeterince oksijen elde edemeyince laktik asit fermentasyonu ile enerji üretmeye devam ederler.  Hücre içinde laktik asit eşliğinde gerçekleşen kimyasal tepkimeler sayesinde kas hücreleri glikozu parçalamaya devam edebilirler.

Laktik asit bakterileri birer probiyotik olarak bağırsaktaki zararlı bakterilerin çoğalmasını önler,  yararlı bakterilerin artmasını destekleyerek bağırsak dengesini sağlarlar.

Laktik asitlerin gıda  üretiminde kullanımı çok yaygındır,

Laktik asit ile yapılan fermentasyon asırlardır kullanılan bir yöntemdir, kayıtlar neolitik çağdan beri kullanılmış olduğuna işaret eder.

Laktik asit sayesinde gıdalar asitlenir, böylece bozulmaya sebep olacak mikroorganizmaların büyümesi engellenmiş olur.

Akla ilk gelen örnekleri sütün ekşimesinden yapılan yoğurt, ya da peynir, sayılabilir. Turşu yapımı da bu şekilde hazırlanır.

 

Hayvancılık yaparken de Laktik asit mucizeler yaratır,

Yaz aylarında toplanan yeşil otların kış dönemine kadar dayanması için laktik asit fermentasyonuna tâbi tutulurlar. Bu işlemin özel bir de adı var – SİLAJ.  Yeşil otlar yığın halinde biriktirilir ve üzeri örtülerek oksijenle temas etmesi engellenir. Böylece ortamda laktik asitler çalışmaya başlar, ortamı asitlendirir ve silajın bozulmasına sebep olabilecek diğer mikroorganizmaların oluşmasına engel olurlar.

 

Bokashi kompost yöntemi ve bu yöntemde kullanılan Laktobasil serum, ev içinde gıda atıklarınızın dönüştürülmesinde olmazsa olmazlardır.

Püf noktaları öğrendiğinize göre, Bokashi kompostu denemelerine başlamak için şimdi sıra sizde !

Sevgiyle Kalın,

Dönüştür Gitsin

 

Paylaş

Comments are closed.

Bülten Aboneliği

Bizden haberdar olmak için lütfen kayıt olun

    dev
    error: Content is protected !!