ARDIÇ ORMANLARI BİR DOĞA MUCİZESİDİR

ARDIÇ ORMANLARI BİR DOĞA MUCİZESİDİR

 

Hiç Ardıç Kuşu Gördünüz mü?

Özellikle şehirlerde yeşilden,  ormanlardan, doğadan uzak kaldığımız modern yaşmlarımızda, ayrıca COVID- 19 salgını nedeni ile de sürekli sokağa çıkma yasaklarının olduğu bir dönemde yaşarken doğa ile buluşmamız  daha da zorlaşıyor.  O nedenle bilmeyenler için gördüğünüzde  Ardıç Kuşunu gördüğünüzü nasıl anlayacağınıza dair bir kaç ipucu verebilirim.

Ötüşü tekrar eden bir ritimle şarkı söyler gibidir.Çan sesi gibi berrak  ve melodik bir ötüşü vardır. Hatta erkek ardıç kuşlarının 100’den fazla farklı melodi ile öttüğü söylenir.

Avrupa Asya ve Amerika kıtalarında pek çok türü yaşayan ve sırtları kahverengi -göğüsleri beyaz üstüne siyah benekli olan kuşlardır.

Ayrıca ağaçlara çamur kaplı kase şeklinde yuva yaptıkları için kolayca tanınırlar.

Peki hiç Ardıç Ağacı Gördünüz mü?

Görmedim diyenler için  tanımlamak istiyorum ,

Çam ağacına benzerliği ile kafa karıştırsa da  mis kokulu , üzüme benzer, küçük, parlak ve morumsu siyahi renklerde meyveleri olan ve  yaprakları dikenli bir ağaçtır.Meyveleri büyüdükçe kozalağa dönüşür.  Kışın dahi yapraklarını dökmez. Ardıç ağacının meyvesi, kozalakları, dalları ve yaprakları değişik şekillerde ve çok amaçlı kullanılabilen bir ağaçtır. Bu hali ile binlerce yıldır insanlığa şifa dağıtan , aynı zamanda kutsal olduğuna inanılan bir ağaç türü olmuştur.

Ardıç Kuşları ile Ardıç Ağaçları neden aynı isimle anılırlar diye hiç düşündünüz mü?

Ben hikayesine denk gelene kadar  aralarındaki mucizevi  bağlantıyı bilmiyordum . Öğrendiğimde  doğanın kutsallığına ve beraberinde gerçekleşen mucizelere bir kez daha  şapka çıkardım. Bu mucizeyi  hemen sizlerle paylaşmak istediğim için bu yazıyı kaleme aldım.

Mucize şu ki , Ardıç ağaçlarının tohumları  sadece ardıç kuşunun varlığında çimlenebiliyor.

Bu ise Dönüştür Gitsin olarak bütün yayınlarımızda dile getirdiğimiz doğadaki kendiliğinden gerçekleşen yaşam döngüsünün  canlı bir örneğidir.

  • Ardıç Kuşları Ardıç ağaçlarından dökülen tohumları yerler,
  • Kuşların sindirim sistemlerinde tohumların kabukları açılır,
  • Ve tohumlar kuşların dışkılarıyla yeniden toprağa karışır
  • ve kolayca çimlenmeye başlar.

Ardıç kuşları sayesinde can bulan Ardıç ağacı, erozyon önleyici, rüzgar kesici, kar ve ses perdesi  olarak görev yapan mucizevi bir ağaca dönüşerek kendisi de yeni mucizelere  vesile olur.

Biz insanlar, doğanın -dışardan hiç bir müdahale olmadan – kendi kendini yenilediği,  üremeye, çoğalmaya, üretmeye ve insanları ve diğer canlıları beslemeye devam ettiği bu muhteşem  sistemin hem bir parçası hem de bu sistemin kullanıcılarıyız.

O nedenle  bu sistemi korumak gibi önemli  bir sorumluluğumuz var.  Modern dünyada doğadan kopuk yaşayarak  doğa ile olan bağımızı unutmuş ve hızlı tüketim toplumunun bir parçası olmuş durumdayız.

Bunun sonucunda da inanılmaz miktarlarda atık üreten bir  dünya yarattık ve sanki doğaya karşı  doğayı yok etmek için savaşır durumdayız.

Dönüştür Gitsin olarak bu gidişata DUR demek için çok geç değil diyoruz, bireylerde  farkındalık yaratabilmek için çalışıyor, çaba gösteriyoruz.

Siz de bize katılın , hep beraber sesimizi duyuralım.

Sevgiler,

Dönüştür Gitsin

Paylaş

Comments are closed.

Bülten Aboneliği

Bizden haberdar olmak için lütfen kayıt olun

    dev
    error: Content is protected !!